disaghor landbouw

advies

Vijverplanten in de herfst

De nazomer en de herfst zijn uitstekende perioden om de vijver schoon te maken. We storen op dit moment geen dieren in hun voortplanting en de winterrust is nog net niet begonnen.

Een beetje onderhoud van de vijverplanten voorkomt overmatige rotting van afgestorven plantendelen en problemen in het voorjaar.

Waterlelies:
Zodra de dagen korter worden en de watertemperatuur daalt gaan waterlelies in rust. Ze vormen eerst nog kleinere bladeren met korte stengels en stoppen daarna volledig met groeien.

Neem afgestorven plantendelen  en bloemknoppen weg. Zorg ervoor dat waterlelies niet kunnen bevriezen. Zet ze eventueel op het einde van de herfst iets lager in de vijver. Als dat niet mogelijk is kan men de waterlelie-knol ook uit de vijver halen en in de tuin op een diepte van 25 cm begraven. Bedek met bladeren of stro en plaats de plant in het voorjaar terug in de vijver.

Oeverplanten:
Laat oeverplanten afsterven en knip storende delen weg. Verwijder zeker alle overhangende stengels of geknakte delen die in het water zouden kunnen rotten. Knip holle stengels af  boven het wateroppervlak om te voorkomen dat er water inloopt en de wortel gaat rotten.  De holle stengels zorgen er bovendien voor dat er nog steeds gasuitwisseling gebeurt tussen water en lucht wanneer de vijver volledig is toegevroren.

Laat dorre stukken die niet storen, staan tot in het voorjaar, als schuilplaats voor kleine waterdiertjes en om nog wat reliëf in de beplanting rond de vijver te houden.

Moerasplanten:
Alles wat bruin en geel is afknippen en rottende delen die op het substraat liggen weghalen. Laat de groene bladeren staan tot de voorjaars snoei.

Drijfplanten:
Laten afsterven en dode delen weghalen. Sommige drijfplanten zoals krabbenscheer zakken  naar de bodem en beschermen zichzelf zo tegen vorst. Let er op dat ze met het zakken niet teveel afgestorven zuurstofplanten mee naar beneden trekken.

Zuurstofplanten:
Verwijder dode en afstervende planten en dun het teveel aan zuurstofplanten uit. Laat het verwijderde materiaal nog een dag uitdruipen op de oever. Zo kunnen waterbeestjes eruit ontsnappen.

Afstervende en ontbindende waterplanten geven veel CO2 vrij in het water. Zorg voor een voldoende hoge Gh waarde. Calcium en magnesium-ionen binden de vrijgekomen koolstofdioxide zodat de vijver niet verzuurt en de bacteriën en kleine waterdiertjes in leven blijven.

Disaghor garpomat Disaghor garpomat Disaghor garpomat Disaghor garpomat