disaghor landbouw

advies

Laat de vijver niet dichtvriezen

Een kleine tuinvijver kan al na één nacht stevige vorst dichtgevroren zijn. Schadelijke gassen, afkomstig van rottende plantenresten en bodemslib kunnen niet uit de vijver ontsnappen en zuurstof voor vissen en planten  kan er niet in.

Het is dus belangrijk om een opening in het ijs te maken of te houden. Dit kan op verschillende manieren.

Een wak maken

Zet een pannetje met heet water op het ijs tot je een wak in het ijs hebt gemaakt. Nooit in het ijs hakken. De knallen die je veroorzaakt blijven onder water heen en weer stuiteren en kunnen elkaar versterken tot een voor de vissen oorverdovend geluid. De zwemblaas van de vissen kan door deze schokgolven zelfs scheuren!


Een wak open houden

Voorkomen dat de vijver dichtvriest is een beter optie. Met een beluchtingspompje, dat 's zomers zorgt voor zuurstof voor vissen, planten en bacterien, kun je in de winter een klein wak openhouden. Ook zijn er ijsvrijhouders, die giftige gassen laten ontsnappen en zuurstoftoevoer mogelijk maken bij een dichtgevroren vijver. Een bundel bij elkaar gebonden riet of een bal voldoet ook prima. Deze zijn overigens ook heel geschikt om de regenton voor een deel ijsvrij te houden. Ijsvrijhouders en luchtpompjes zijn te verkrijgen bij Garpomat.


Sneeuw

Ligt er behalve ijs ook sneeuw op de vijver? Maak het ijs dan (deels) sneeuwvrij, zodat waterplanten genoeg licht krijgen.

Disaghor garpomat Disaghor garpomat